Kerstin Nordlinder Arlid

Folkdräktssömmerska

Jag är en folkdräktsömmerska som har gått utbildning i folklig sömnad på Sätergläntan, men även lärt mig väva och sy av min Blekingedräktsforskande mormor. Jag har utbildat mig till slöjdlärare och jobbat med slöjd i grundskolan sedan 2012, men har nu valt att jobba i vårt företag, Arlids hantverk ab.  Då jag känt att det var dags att utveckla mig själv med studier igen så har jag läst textilvetenskap a och b vid Uppsala universitet under 2023-2024. Jag håller även i kurser i folkdräktsömnad på lite olika ställen i landet, framför allt i Linköping, Ronneby och Nyköping. Är du sugen på att lära dig sy dräktplagg för hand och sy dina egna plagg så titta in här för att se mina kommande kurser.

Jag är även vissångerska och folkdansare.


Den första dräkten jag sydde var en helgdagsdräkt från mellersta Blekinge med hjälp av min mormor, Ulla Liljedahl, som var dräktråd i Blekinge distrikt i Folkdansringen. Jag var 16 år och ville prova att identifiera mig med min bortgångna mamma Eva Nordlinder, som även hon var dräktforskare, dräktsömmerska, mönsterritare, folkmusiker, folkhögskollärare, studiecirkelledare, folkdansare m.m.

Av min mormor och mina mostrar fick jag kunskap om de vackra alstren som hängde i vår garderob och som präglat min uppväxt.


Mina största intressen är folkkonst, folkdräkter, folkmusik, historia och berättelser om ”förr i tiden”. Jag tror på att vår historia är oerhört viktig för oss, att hitta sin identitet, sin trygghet och ibland inspiration till vad vi vill göra och vad vi skulle kunna göra med vår framtid.


Jag, tillsammans med Lisa Stormlod och Lina Odell, hade  Blekingelivet ihop, och även om vi inte jobbar med det längre så går det att se vårat arbete med att visa upp Blekinges mångfasetterade dräktskick på Instagram som @blekingelivet_ och på bloggen blekingelivet.blogspot.com