Kerstin Nordlinder Arlid

Folkdräktssömmerska

Jag är en folkdräktssömmerska som har gått utbildning i modern och folklig sömnad på Sätergläntan, men även lärt mig väva och sy av min Blekingedräktsforskande mormor.

Jag är även slöjdlärare, vissångerska och folkdansare.


Den första dräkten jag sydde var en helgdagsdräkt från mellersta Blekinge med hjälp av min mormor, Ulla Liljedahl, som var dräktråd i Blekinge distrikt i Folkdansringen. Jag var 16 år och ville prova att identifiera mig med min bortgångna mamma Eva Nordlinder, som även hon var dräktforskare, dräktsömmerska, mönsterritare, folkmusiker, folkhögskolelärare, studiecirkelledare, folkdansare m.m.

Av min mormor och mina mostrar fick jag kunskap om de vackra alstren som hängde i vår garderob och som präglat min uppväxt.


Mina största intressen är folkkonst, folkdräkter, folkmusik, historia och berättelser om ”förr i tiden”. Jag tror på att vår historia är oerhört viktig för oss, att hitta sin identitet, sin trygghet och ibland inspiration till vad vi vill göra och vad vi skulle kunna göra med vår framtid.


Jag är även en del av Blekingelivet, som du hittar på Instagram som @blekingelivet_ och på bloggen blekingelivet.blogspot.com

Vi jobbar för att visa upp den stora variationsrikedomen som finns i Blekinges dräktskick. Vi visar även upp hur folkliga dräktplagg från Blekinge kan användas idag genom fotografier och genom att berätta historian kring dräktbärandet i området.